top of page
Zoeken

De geothermische warmtepomp

Een warmtepomp laten plaatsen in uw woning. Hoe, wat, waar, wie en waarom?




In de eerste plaats is het zaak dit over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Ten tweede is ons advies bij een nieuwbouwwoning om deze alvast in de ontwerpfase te benaderen. Een goed begin voorkomt later kosten & bouw falen.


Klimaterra is een partij met enorm veel kennis over deze manier van verwarmen en koelen. Waarom zij bewust enkel geothermische warmtepompinstallaties plaatsen leest u verder in dit artikel.


Een geothermische warmtepomp gebruikt de bodem als bron. De temperatuur van dergelijke bron is zeer stabiel in winter en zomer. Hierdoor is het rendement bijna dubbel zo hoog dan een warmtepomp die de buitenomgeving als bron gebruikt.

We nemen u even heel kort mee in de werking van de geothermische pomp.


Werking van een geothermische warmtepomp De energie haalt de pomp uit de bron die zich in de bodem bevindt. Het hart van heel de installatie zijn de boringen, vandaar dat het essentieel is dat deze boringen correct worden gedimensioneerd. De warmtebron bestaat uit een ondergrondse verticale PE-leiding waar een water/glycol-mengsel in circuleert. Dit is een gesloten systeem. Het mengsel neemt de temperatuur van de bodem op en geeft deze energie door aan de warmtepomp. De warmtepomp gaat de energie opwaarderen. Door de compressor kunnen temperaturen van boven 55 °C aangemaakt worden. Zowel centrale verwarming als boiler kunnen voorzien worden van warm water.


In zomerperiode maken we gebruik van de brontemperatuur (+/-10 °C) om het water in de vloerverwarming te koelen. Het binnenklimaat blijft dus winter en zomer zeer stabiel.

Om het rendement optimaal te benutten is het belangrijk om het juiste verwarming systeem te kiezen in uw woning. Ideale voorbeelden zijn vloer of wandverwarming. Radiatoren of convectoren is ook mogelijk, maar dat gaat ten koste van het totaal rendement.


Voordelen geothermische warmtepomp

1. Uitstekend rendement

2. Beperkte terugverdientijd

3. Gebruiksgemak

4. Kostenbesparend

5. Financiële voordelen *

6. Optimaal wooncomfort

7. Geen storende factoren

8. Milieuvriendelijk

‘* In Nederland gelden andere subsidiemogelijkheden dan in België


Koeling Als u kiest voor een geothermische warmtepomp profiteert u tijdens hoge buitentemperaturen van een passieve koeling zonder storende koude luchtstromen. En doordat tijdens de zomerperiode hierdoor de warmtebron opgewarmd wordt resulteert dit weer een hoger rendement voor het komende winterseizoen!


Waar past u een geothermische warmtepomp toe?

· Ten behoeve van uw woning

· Voor een appartementengebouw

· De grotere gebouwen zoals kantoren, musea, bedrijfspanden, etc.

· Uw zwembadverwarming


Wilt u nu meer weten over bovenstaande materie? Lees meer op de website van Klimaterra of neem telefonisch contact met hen op. Zij staan u graag te woord!


www.klimaterra.be Telefoonnummer: 0032-37765451 Mail: info@klimaterra.be



bottom of page