top of page
Zoeken

EEN ENERGIELABEL VOOR NIEUWBOUW,

HOE WERKT DIT NU?

Iedereen is uiteraard op de hoogte dan men een omgevingsvergunning nodig heeft om een nieuw gebouw te realiseren. Of dit nu een particuliere woning is of een bedrijfspand.

Voorlopig Energielabel

Wat nieuw is sinds januari 2021 is de verplichte aanlevering van een BENG berekening bij een omgevingsvergunning. De eerdere EPC berekening. Inmiddels begrijpen we dat het enorm belangrijk is om voor de daadwerkelijke bouw zorgvuldig na te denken welke maatregelen genomen moeten worden om aan de gestelde eisen te voldoen. Wat betekent dit nu concreet voor u als bouwer?

 • De eis is dat een gekwalificeerd energieadviseur met de opleiding EP detailmethodiek voor woningbouw en/of utiliteitsbouw de BENG berekening maakt.

 • De energieadviseur adviseert de architect of ontwerper wat de eisen zijn en/of deze energie maatregelen ook daadwerkelijk 100% bijdragen aan energiereductie en woon- of werkgenot.

 • De BENG berekening wordt samen met een voorlopig energielabel aangeleverd. Alle registratieverplichtingen worden verzorgd, u heeft hier geen omkijken naar.

 • Uw omgevingsvergunning is nu compleet en kan bij de gemeente worden ingediend.

Definitief Label

U zou denken: “ik heb nu toch een energielabel”? Niets is minder waar! De overheid verplicht de bouwer om bij opleveren van de woning ook een definitief label te laten registreren. Concreet betekent dit dat u moet voldoen aan de opgenomen energiemaatregelen in het voorlopig label om hetzelfde energielabel definitief te kunnen maken. Wat is nu wijsheid?

 • Tijdens de bouw dient alles geregistreerd te worden zoals certificaten van materialen, beeldmateriaal, facturen etc. Dit noemt met een “as-built” dossier. Indien u geen compleet dossier kunt overleggen bij het vaststellen kan het zijn dat er een lager energielabel wordt toegekend.

 • Een gekwalificeerd energieadviseur kan dit dossier behouden, maar ook de aannemer, uzelf of een WKB-er.

 • Als uw bouw wordt opgeleverd dient u een energieadviseur die gekwalificeerd is voor de zgn detailmethodiek in de hand te nemen om het as-built dossier te checken en het definitieve energielabel voor u te bepalen.

 • U heeft nu een definitief energielabel van het pand dat 10 jaar geldig is.

Bengspecialisten

Wij verzorgen zowel de voorlopige als de definitieve labels voor nieuwbouw, particulier of bedrijfspand. U kunt natuurlijk enkel de BENG berekening door ons laten maken t.b.v. de omgevingsvergunning en het definitieve energielabel door derden laten bepalen. Maar wij kunnen u ook 100% ontzorgen in het gehele traject. Wat bieden wij u?

 • Een BENG berekening en voorlopig energielabel inclusief een onderbouwd energieadvies.

 • Opvolgen van het “as-built” dossier

 • Bepaling van het definitieve energielabel

Bij een volledig pakket verloopt het traject soepeler, sneller en kunnen wij voor het definitieve label een voordelige offerte maken. Als u enkel een BENG berekening nodig hebt of een definitief energielabel is dat uiteraard ook prima. Bel ons gerust voor meer informatie, wij staan u graag te woord!
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page